Notar public Ionașcu Nicolae

 

Mereu în sprijinul oamenilor

vreți să scrieți UN ARTICOL?


Dacă ați elaborat un material interesant pe teme juridice de drept civil, comercial sau financiar, puteți să ni-l trimiteți și, dacă îl vom aprecia pozitiv, îl vom publica sub forma unui articol în secțiunea corespunzătoare. Invitația este deschisă tuturor celor care au un nivel avansat de cultură juridică.

CE NE TREBUIE?

Sunteți notar? Ne bucurăm că vă aflați aici. Asta înseamnă că prin ideile noastre, exprimate în cadrul site-ului, v-am stârnit interesul. Probabil că nu doriți să ne comunicați nimic, dar dacă da, abia așteptăm să aflăm ce anume, chiar și dacă ar fi vorba doar despre un simplu feedback.


Dacă doriți ca mesajul sau ideile dumneavoastră să îi fie transmise numai notarului, folosiți adresa de e-mail cu caracter profesional, pe care o puteți obține de la Camera notarilor. Așteptăm cu interes orice propunere de colaborare, chiar și dacă se referă doar la afilierea site-urilor sau la susținerea reciprocă în anumite segmente ale activității profesionale sau care au legătură cu aceasta (schimb de idei, de modele, de experiență, de tehnică, participări la simpozioane și congrese, securitate informatică, protecția datelor cu caracter personal, programe de calcul sau alt tip de software, arhivare, distrugere maculatură, reciclare, management și eficientizare, relațiile cu instituțiile, formare personal, deontologie profesională, analizarea diverselor spețe sau dezbaterea propunerilor sau modificărilor legislative recente).


De asemenea, dacă nu sunteți de acord cu vreo idee sau dacă apreciați că exprimarea acesteia nu este clară, ori dacă aveți observații cu privire la reprezentarea grafică a zonelor de tarifare sau la orice alt material, vă rugăm să ne anunțați telefonic sau folosind formularul de contact.

Suntem întotdeauna deschiși la idei noi și dispuși la noi provocări și dezbateri.

SUNTEȚI TRADUCĂTOR?


Sunteți traducător autorizat? Treceți pe la noi să vă completați datele în Registrul traducătorilor*! Nu aveți nimic de pierdut, ba dimpotrivă, nu știți de unde „sare iepurele”, mai ales dacă sunteți traducător autorizat pentru limbile străine rare.


În plus, avem cafea bună aici :), iar dacă se întâmplă să fi trecut deja dar să fi ratat cafeaua, nu vă faceți griji, puteți reveni oricând.
_________________________

*) Registrul notarial de evidență a specimenelor de semnătură și a parafelor interpreților și traducătorilor autorizați

​CONDIȚII


Viitorul angajat trebuie să aibă în primul rând experiență în activitatea notarială, să fie o persoană responsabilă și eficientă și să se încadreze în colectivul deja existent.
Nu prezintă interes pentru noi persoanele fără experiență. Activitatea într-un birou notarial este foarte grea și total diferită de munca de secretar efectuată în cadrul altor instituții. Trimiterea unui CV/participarea la interviu a unei persoane fără experiență presupune pierdere de timp pentru ambele părți. Cerințele noastre sunt foarte clare.
De asemenea, nu dorim să afectăm personalul unui alt birou notarial; în opinia noastră, acest lucru ar presupune încălcarea anumitor prevederi din codul deontologic, deci pentru a purta o discuție cu noi, trebuie să vă fi încheiat deja toate socotelile la vechiul loc de muncă.


experiența necesară


După cum am afirmat, persoana care intenționează să lucreze ca secretar(ă) trebuie să fi căpătat în prealabil experiență în activitatea notarială. Subliniem: experiență, nu doar vechime, și neapărat în notariat. De ce? Pentru că oricât de solicitantă ar fi munca desfășurată de un secretar al unei instituții oarecare, în notariat munca este total diferită. Nu desconsiderăm importanța și dificultatea meseriei de secretar în alte domenii - în cele din urmă, nicio meserie nu este ușoară, însă dificultatea meseriilor avute nu poate compensa lipsa de experiență.


Considerăm a fi o persoană cu experiență aceea care cunoaște deja cel puțin 80% din următoarele operațiuni: să înregistreze în registrele notariale și în opisele alfabetice (să cunoască foarte bine rubricile și să știe cum să calculeze cheile de control ale acestora), să redacteze documente (adrese, procese-verbale, comunicări, acte mărunte, contracte, succesiuni, încheieri notariale), să țină evidențe, să întocmească statistica lunară și anuală a activității, borderourile și chestionarele statistice, inclusiv cele către INS, să întocmească arhiva și s-o inventarieze, să știe să acceseze registrele electronice și aplicațiile online ale instituțiilor cu care colaborăm, inclusiv aplicația eTerra; să știe ce înseamnă publicitatea imobiliară și să cunoască operațiunile de carte funciară.

De asemenea, trebuie să cunoască fiecare procedură notarială, inclusiv procedurile rare (primirea în depozit etc.) și mai ales procedura succesorală, cu toate etapele sale, inclusiv acordarea de termene, întocmirea și trimiterea citațiilor, luarea depozițiilor martorilor, redactarea încheierilor de ședință, a încheierii finale și a certificatelor.


DE CE NEAPĂRAT CU EXPERIENȚĂ?


Simplu: când noi avem nevoie de oameni și căutăm să angajăm, putem să relaxăm criteriile de căutare, cerințele și exigențele și să cooptăm în echipă oameni mai puțin pregătiți, dar ambițioși și dornici să învețe, oameni care vor rămâne și vor evolua în echipa noastră dacă vor da randamentul așteptat. Când însă oamenii ne bat în poartă din proprie inițiativă, pretențiile noastre sunt, evident, altele. Este normal ca persoana dornică de angajare să ne arate nu că putem s-o strecurăm într-o echipă deja completă, ci că avem nevoie să-i facem loc în echipă.


De-a lungul timpului, în acest birou am acordat și celor fără experiență șansa de a ne demonstra capacitățile lor de asimilare și integrare și am efectuat angajări din rândul persoanelor care nu au mai lucrat în birouri notariale, unele dintre acestea făcând parte și astăzi din echipa noastră. Probabil că în viitor se vor mai ivi momente când vom căuta să angajăm persoane în condiții mai puțin restrictive. Acum însă, nu este unul dintre ele.


ȘI DACĂ, TOTUȘI, NU AM EXPERIENȚĂ?


Lipsa de experiență este un mare neajuns în ceea ce privește îndeplinirea cerințelor noastre. Dar dacă ați urmat cursuri de specialitate și dacă aveți o diplomă, un certificat, un atestat sau alt document din care să rezulte acest lucru, atunci s-ar putea ca acestea să compenseze într-o oarecare măsură lipsa de experiență.


Ne referim, desigur, la specializare în materie, nu la studii juridice în general - de exemplu, un master în teorie și practică notarială la o facultate de profil.

Din când în când s-au organizat sesiuni de pregătire pentru persoanele interesate să lucreze într-un birou notarial.

Puteți afla dacă și când s-ar mai organiza astfel de cursuri contactând Uniunea Națională a Notarilor Publici.


CUM ar trebui procedat?


Pentru început, persoana interesată de un loc de muncă trebuie să trimită un mesaj cu o scurtă descriere cu accent pe latura profesională, folosind formularul din pagina de contact. Dacă descrierea ne va convinge, vom solicita un CV prin e-mail și dacă și acesta ne va mulțumi, vom parcurge pașii obișnuiți în cadrul oricărei angajări.

Nu-i așa că ne veți contacta doar dacă vă veți încadra cerințelor, evitând astfel pierderea timpului, atât al nostru cât și al dv.?

Momentan, nu ne trebuie nimic și nu căutăm nimic.

Dar cum suntem într-o continuă autoevaluare și perfecționare, și din dorința noastră permanentă de a ne autodepăși, suntem dispuși să luăm în considerare sprijinul suplimentar al oricărei persoane cu experiență care ar putea completa echipa noastră, propulsând-o și ajutând-o să acopere mai ușor sectoare ale activității care în prezent sunt acoperite cu eforturi mai mari, sau a căror rezolvare de către personalul existent presupune depășirea orelor de program, sau sectoare în care angajatul are nevoie de un anumit caracter sau temperament pentru a face față (de exemplu, în relațiile cu anumite instituții, unde activitatea persoanelor emotive este ineficientă).


Deci, așa cum afirmam mai devreme - nu ne trebuie nimic, dar cum se întâmplă adeseori să intrăm într-un supermarket cu gândul că nu avem nevoie de nimic și să ieșim cu coșul plin, și pentru că în colectivul nostru se regăsesc persoane a căror angajare a avut loc ca urmare a faptului că ele însele ne-au căutat și nu invers, am creat această pagină pentru a transmite nevoile noastre viitorilor colaboratori. Nu de alta dar, dacă ne sunați și ne întrebați dacă facem angajări, vă vom răspunde exact ca în fraza de la început.

Activitatea de secretar, arhivar ori personal tehnic sau auxiliar într-un birou notarial presupune foarte multă putere de muncă, nefiind deloc ușoară.
Persoana care lucrează într-un birou notarial trebuie să aibă bune cunoștințe de limba română, matematică și geografie, întrucât se lucrează cu puncte cardinale, cifre, cote și procente, iar documentele, fie că sunt acte, contracte sau adrese către diverse instituții, trebuie redactate clar și concis și, evident, trebuie să fie corecte din toate punctele de vedere, inclusiv gramatical.


De asemenea, angajatul trebuie să fie deschis către oameni și natură. Cu oamenii interacționează încă de la bun început, zi de zi - atât cu colegii de birou, cât și cu clienții. Zâmbetul și amabilitatea trebuie să primeze, indiferent de greutățile pe care le întâmpină pe planul personal.
În ceea ce privește natura, angajatul poate fi prietenos față de aceasta pin eficiența sa și prin modul de lucru calculat: consumul redus de hârtie înseamnă, deopotrivă, economii prin costuri materiale reduse și un consum industrial redus al lemnului, și împreună cu fragmentarea și reciclarea acesteia, contribuie la reducerea defrișărilor.

SUNTEȚI NOTAr?