STAREA DE URGENȚĂ ȘI CORONAVIRUSUL SARS-COV-2


1. Ce este coronavirusul? Ce înseamnă SARS-CoV-2? Ce înseamnă COVID-19?


Coronavirusurile sunt acele virusuri care se încadrează într-o anumită familie: cea a coronaviridelor. Denumirea se datorează formei lor sferice sau ovoidale, cu formațiuni sub forma unor sulițe, care dau aspectul unei coroane solare.


SARS-CoV-2 („Sindromul respirator acut sever - coronavirus 2”) este denumirea virusului care a cauzat pandemia din acest an. Acest virus este nou, nedescoperit anterior, și face parte din familia menționată mai sus. Este un virus extrem de contagios.


COVID-19 este boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2. Este de fapt un acronim de la „Coronavirus Disease 19” - expresie în limba engleză care înseamnă „boală coronavirus 19”. A fost denumită astfel pentru că este provocată de un coronavirus nou, descoperit în anul 2019.


Citește mai mult | Mergi la începutul paginii2. Biroul notarial este deschis în această perioadă?


Fiind un serviciu de autoritate publică, notarii publici trebuie să asigure continuitatea acestuia.
Având în vedere măsurile care se impun cu privire la activitate și la personalul de lucru, există posibilitatea ca biroul notarial să nu funcţioneze la capacitatea maximă.


Mergi la începutul paginii3. Vreau să fac un act. În ce condiții pot să vin la notariat?


Pentru a vă expune cât mai puțin, recomandarea noastră este aceea de a efectua doar actele urgente. Dacă apreciați că actul nu suferă amânare, puteți beneficia de serviciile notariale, cu mențiunea că va trebui să respectați îndrumările autorităților și prevederile Ordonanțelor Militare, adoptate ca urmare a instituirii stării de urgență pe teritoriul țării noastre.


Pentru a evita aglomerația din birou, serviciul notarial se realizează cu programare. De aceea, este indicat să ne contactați în prealabil, pentru a vă asigura că intervalul orar dorit nu se suprapune cu o altă programare. Subliniem faptul că în intervalul orar 11:00 - 13:00 au prioritate persoanele care au împlinit vârsta de 65 ani.


În vederea combaterii transmiterii și răspândirii bolilor, nu veți putea beneficia de serviciul notarial dacă:

 • vă aflați în izolare sau carantină, ori în spital, din cauza infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2;

 • ați intrat în contact direct cu persoane suferind din cauza infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile, ori v-ați aflat în preajma acestora;

 • ați avut contact apropiat, în ultimele 14 zile, cu persoane care au călătorit în țările afectate de coronavirus;

 • ați avut simptome specifice răcelii/gripei în ultimele zile, inclusiv: febră, tuse intensă, dureri de cap, dificultăți de a înghiți, dificultăți în respirație.


Înainte de a porni către biroul nostru, asigurați-vă că ați completat și că aveți asupra dumneavoastră, în perioada stării de urgență, declarația prevăzută de art. 4 din Ordonanța Militară nr. 3 din 24.03.2020, privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.


Citește mai mult | Mergi la începutul paginii4. Pot încheia un act online?


Ca și colectiv tânăr și familiarizat cu mediul online și cu dispozitivele electronice, cunoaștem atât dezavantajele mediului online și problemele pe care le poate crea, cât și beneficiile pe care acesta le aduce, și capacitatea pe care o are în rezolvarea altor probleme.


Actele notariale însă nu pot fi instrumentate online deoarece, în primul rând, nu permite legea; în al doilea rând, ar fi foarte greu de identificat o persoană online (în condițiile în care există tehnologii care alterează stream-ul video, putând modifica aspecte precum fizionomie, voce etc. și care sunt la dispoziția oricui, printr-o simplă aplicație de mobil sau PC), dar și de luat consimțământul său, voința sa putând fi afectată de persoane care pot exercita o influență asupra acesteia, aflate în spatele camerei de filmat. În al treilea rând, pentru a avea, la fiecare „capăt al liniei”, echipamente profesionale și aplicații certificate, licențiate, care să ofere certitudine asupra informației transmise, precum și semnătură electronică (aceasta din urmă nefiind gratuită și trebuind reînnoită anual), sunt necesare costuri uriașe și nejustificate pentru o persoană obișnuită raportat la operațiunea juridică pe care aceasta dorește să o îndeplinească.


Mai mult, notarul trebuie să constate ex proprii sensibus toate aceste lucruri, inclusiv să identifice partea și să observe aspectele care ar putea indica o eventuală „voință alterată”, lucru care este îngreunat de lipsa prezenței fizice a părții, întocmai cum senzația tactilă, de exemplu, este afectată atunci când purtăm o mănușă.


În plus, instrumentarea de la distanță nu permite aceeași fluiditate în interacțiunea ansamblului părți + notar, și împiedică negocierea directă în situația în care notarul indică părților elemente și situații excepționale pe care acestea nu le-au prevăzut, legate de operațiunea lor, care în mod normal ar determina părțile să reaprecieze și să renegocieze anumite clauze contractuale, ori să solicite implementarea unora noi.


Cu toate acestea, pentru a veni în sprijinul tuturor, folosim operațiuni la distanță ori de câte ori acest lucru este posibil, în toate etapele premergătoare, mergând de la implicarea biroului în obținerea tuturor documentelor prealabile, pentru a căror eliberare nu este necesară prezența fizică a părților (de exemplu, obținerea certificatelor de atestare fiscală), până la acordarea de consultații telefonice, lucru care, anterior pandemiei, era de neconceput, având în vedere că în orice consultație este necesară analizarea unui set de acte pe care partea trebuie să le prezinte, și care acum sunt transmise prin mijloace electronice gen e-mail, mesagerie electronică (WhatsApp etc.) sau chiar fax.5. Cum pot să fac o programare?


Vom implementa cât de curând un instrument on-line pentru efectuarea programărilor. Până atunci, programările se vor efectua telefonic, la fel ca și până acum.

Numărul de telefon la care ne puteți contacta pentru programări este: 0351.401.952, și se regăsește în subsolul fiecărei pagini din acest site.


Mergi la începutul paginii6. Dacă vin la notariat, sunt în siguranță?


Din momentul în care părăsiți locuința dumneavoastră, vă expuneți mediului înconjurător și factorilor de risc, astfel că nimeni nu vă poate garanta siguranța din punct de vedere epidemiologic.
Cu toate acestea, din grija față de dumneavoastră, precum și din grija față de personalul nostru, am luat câteva măsuri suplimentare de siguranță, printre care enumerăm:

 • instalarea de paravane transparente, care au rolul de a preveni transmiterea virusului pe calea aerului, dar care permit interacțiunea obișnuită cu clienții (schimb de acte, comunicare verbală și vizuală);

 • dezinfectare periodică a suprafețelor și a instrumentarului de lucru (tastaturi, pixuri, capsatoare etc.), inclusiv a birourilor și instrumentelor puse la dispoziția clienților;

 • punerea la dispoziția clienților a unui dezinfectant pentru mâini;

 • măsuri organizatorice în vederea asigurării unei distanțe între personal și clienți, inclusiv prin rearanjarea birourilor și reamenajarea spațiului de așteptare;

 • instituirea unei reguli potrivit căreia în interiorul biroului pot pătrunde un număr limitat de persoane;

 • programarea tuturor actelor, pentru a evita suprapuneri;

 • operațiunile care se efectuau până acum într-un birou unde spațiul era restrâns (consultații, audierile martorilor etc.), se efectuează în prezent în sala principală. Pentru a asigura secretul profesional, aceste operațiuni nu sunt efectuate în prezența altor clienți.


Mergi la începutul paginii7. Care este conduita pe care trebuie s-o am în biroul notarial? Cum trebuie să vin echipat la biroul notarial?


În primul rând, este necesar să se respecte prevederile legale și să se țină cont de recomandările autorităților.


Masca protectoare. Întrucât autoritățile încurajează purtarea măștii, iar acest lucru a devenit obligatoriu prin lege (în anumite condiții), persoanele care trec pragul biroului notarial trebuie să poarte mască.

⚠ Trebuie avut în vedere faptul că, în situația procedurilor care necesită identificarea părților, masca trebuie îndepărtată temporar, pentru identificare.

Pentru a avea mâinile curate la îndepărtarea măștii, clienții se pot spăla în grupul sanitar al biroului și pot folosi soluția dezinfectantă pe care o punem la dispoziție.


Mănușile protectoare. Se recomandă ca, la intrarea în biroul notarial, mâinile să fie protejate de mănuși de unică folosință, care să fie îndepărtate la părăsirea incintei, pentru a se evita contaminarea care s-ar putea produce prin atingerea diverselor obiecte și suprafețe (acționarea clanțelor, folosirea pixurilor etc.) care, deși dezinfectate periodic, prezintă totuși un risc de contaminare.


Conduita din birou. Pe lângă regulile de conduită obișnuite, care existau și până acum, persoanele trebuie să respecte următoarele reguli suplimentare:

- dacă în biroul notarial se află deja un număr mai mare de persoane, să aștepte eliberarea acestuia înainte de a intra;

- să păstreze o distanță cât mai mare unii față de ceilalți;

- să nu atingă alte suprafețe sau obiecte (gen calorifere, geamuri, pereți etc.) decât cele necesare. Ideal ar fi să nu atingă nimic în afară de scaune, birouri, pixuri, coli de hârtie și elemente personale (ochelari, acte de identitate etc.);

- să nu pătrundă dincolo de paravanele din plexiglas și, când își expun problema, să nu vorbească prin spațiile libere dintre două paravane alăturate;

- să nu pătrundă în alte spații ale biroului fără a primi invitație din partea personalului;

- se recomandă ca pe durata desfășurării procedurii notariale, persoanele să stea așezate pe scaune, întrucât persoanele mai înalte pot ajunge deasupra paravanelor de protecție din plexiglas (care, din motive tehnice, nu puteau depăși o anumită înălțime).


Mergi la începutul paginii8. Ar fi mai indicat să vin la notariat după ridicarea stării de urgență?


Ridicarea stării de urgență va determina o relaxare a circulației persoanelor, dar acest lucru nu presupune automat și dispariția virusului. Pe platforma stirioficiale.ro a fost publicată o listă cu răspunsuri date întrebărilor adresate frecvent, printre care este tratată și situația persoanelor care au nevoie de servicii notariale în perioada stării de urgență.

Pentru a accesa această listă, dați click pe link-ul de mai jos, intitulat „Citește mai mult”, și lecturați răspunsurile date întrebărilor nr. 12 și nr. 33.


Citește mai mult | Mergi la începutul paginii9. M-ar interesa mai multe despre acest virus. Unde pot să aflu detalii?


Pe platforma cetrebuiesafac.ro a fost publicată o listă cu răspunsuri date întrebărilor adresate frecvent despre acest coronavirus, cum ar fi: ce este, care este sursa acestuia, cum se transmite, cât timp durează infecția, care sunt măsurile de protecție care ar trebui luate etc.

Pentru a accesa această listă, dați click pe link-ul de mai jos, intitulat „Citește mai mult”.


Citește mai mult | Mergi la începutul paginii


Întregul mapamond trece în prezent printr-o etapă nemaiîntâlnită în „timpul nostru”, desprinsă, parcă, dintr-o carte care povestește întâmplări de peste un veac, determinată de molima care s-a abătut asupra sa: pandemia de COVID-19.


Roțile care puneau în mișcare lumea s-au gripat, iar aceasta a încetat să mai funcționeze după „normalul” cu care eram obișnuiți, și pare că s-a oprit în loc.


Trecem printr-o perioadă în care toată lumea se ferește de toată lumea, și în care distanțarea socială este pusă de majoritatea pe primul plan. Nu mai dăm mâna, nu ne mai îmbrățișăm și creăm reguli pentru un „nou normal”, sau cel puțin pentru un „normal provizoriu”, astfel încât să traversăm cu bine această perioadă. În tot acest proces, se nasc foarte multe întrebări, unele care au primit răspuns, altele care încă așteaptă unul. La câteva dintre ele vom încerca și noi să răspundem mai jos.

Mereu în sprijinul oamenilor

Notar public Ionașcu Nicolae